Open main menu

A

  • Ab absurdo: Per lu absurd
  • Ab irato: Pro colere
  • Abusus non tollit usum: Li abus ne impedi li usa
  • Abyssu abyssum invocat: Li abiss invoca li abiss
  • Acta est fabula: Li act es ludet
  • Ad aperturam libri: Con apert libre
  • Ad gloriam: Por li glorie
  • Ad patres: Al patres
  • Ad majorem dei gloriam: Al plu grand glorie de Deo
  • Ad unguem: Al ungul
  • Ad vitam aeternam: Por li eterni vive
  • Age quod agis: Acte quo tu acte
  • Alea jacta est: Li lot es jettat
  • Alter ego: Altri ego
  • Amicus humani generis: Amico del génere homan
  • Ante mare, undae: Ante li mare esset li undes
  • Aquilla non capit muscas: Li aquil ne capte moscas
  • Ars longa, vita brevis: Li arte es long, li vive es brevi
  • Audaces fortuna juvat: Fortuna favorisa audacioses
  • Audi alteram partem: Audi anc li altri partie
  • Aurea mediocritas: Aurin mediocritá
  • Aures habent et non audient: Ili have oreles e ne audi
  • Auri sacra fames: Execrabil fame del aure
  • Ave Imperator, morituri te salutant: Salute, Imperator, lis destinat al morte te saluta

B

  • Bella matribus detestata: Li guerre maledit del matres

C

  • Caeli enarrant gloriam Dei: Li ciel narra li glorie de Deo
  • Calumniare audacter, semper aliquid haeret: Calumniar audacimen, sempre alquicós resta
  • Carpe diem: Usa li hor
  • Carpent tua poma nepotes: Tui nepotes va colier tui pomes
  • Casus belli: Casu de guerre
  • Cave ne cadas: Atente ne cader
  • Cedant arma togae: Mey li armes ceder al toga
  • Circulus vitiosus: Circul viciosi
  • Cogito ergo sum: Yo pensa ergo yo existe
  • Concedo: Yo concede
  • Coram populo: Coram popul
  • Corpus delicti: Corpor del delicte
  • Credo quia absurdum: Yo crede pro que it es absurd
  • Cum grano salis: Con gran de sal
  • Currente calamo: Per plum current
  • Curriculum vitae: Li carriera del vive

D

  • De gustibus et coloribus non disputandum: Pri gustes e colores on ne disputa
  • Denisit in piscem: Finit in caude de pisc
  • De te fabula narratur: Pri te raconta li fabul
  • Difficile est satiram non scribere: Desfacil ne scrir satire
  • Dignus est intrare: Il es digni intrar
  • Divide et impera: Divide e impera
  • Dulce est pro patria mori: Dulci es morir por li patria
  • Dura lex, sed lex: Dur lege, ma lege

E

  • Errare humanum est: Errar es homan
  • Ex ungue leonem: Del ungul es conosset li leon

F

  • Felix culpa: Felici culp
  • Fiat justitia pereat mundus: Justicie deve esser, mey perir li munde
  • Finis coronat opus: Li fine corona li ovre
  • Flagrante delicto: In flagrant delicte
  • Fluctuat nec mergitur: It fluctua ma ne immerge
  • Fugit irreparabile tempus: Li tempor irreparabil fugi

G

  • Gutta cavat lapidem: Li gutte cava li lápide

H

  • Hoc signo vinces: Sub ti signe tu va victer
  • Homo homini lupus: Li hom es lupo por li hom
  • Horror vacui: Li horrore del vacui

I

  • In cauda venenum: In li caude es li venen
  • In tempore opportuno: In opportun témpor
  • Inter nos: Inter nos
  • In vino veritas: In vin es veritá
  • Ira furor brevis est: Li colere es un curt follie

M

  • Manu militari: Per manu militari
  • Me, me, adsum qui faci: Yo, yo es ti, qui fat it
  • Mea culpa: Per mi culpe
  • Memento, homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris: Memora, hom, que tu es polve e que tu va retornar al polve
  • Mens sana in corpore sano: Mente san in córpor san
  • Mors ultima ratio: Li morte es li ultim rason
  • Multi sunt vocati, pauci vero electi: Multes es vocat, poc es electet

N

  • Natura non facit saltus: Li natura ne fa saltas
  • Ne sutor ultra crepidam: Sutor, ne plu alt quam li sapato
  • Nil novi sub sole: Nequó nov sub li sole

O

  • O sancta simplicitas: O sant simplicitá
  • O tempora, o mores: O témpores, o mores
  • Omnis homo mendax: Omni hom menti

P

  • Panem et circenses: Pane e circos
  • Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus: Montes partirut e nascet ridicul mus
  • Pauca sed bona: Poc ma bon
  • Post mortem nihil est: Pos li morte, nihil es
  • Post tenebres lux: Pos tenebres li luce
  • Pro domo sua: Por su dom

Q

  • Quia nominor leo: Pro que yo es nominat leon
  • Qui bene amat, bene castigat: Qui ama bon, puni bon
  • Qui habet aures audiendi audiat: Qui have oreles por audir, audi
  • Qui sine peccato est: Qui es sin pecca

S

  • Sapiens nihil affirmat quod non probet: LI sapient afirma necós, quo il ne pruva
  • Stand pede in uno: Stant sur un sol ped
  • Summum jus, summa injuria: Maxim jure, maxim injurie

T

  • Talis pater, talis filius: Tal patre, tal filio
  • Timeo Danaos et dona ferentes: Vider quem fider

V

  • Veni, vidi, vici: Venit, videt, victet
  • Verba volant, scripta manent: Li paroles vola, li scrites mane
  • Vox clamantis in deserto: Voce clamant in li desert
  • Vox populi, vox Dei: Voce del popul, voce de Deo
  • Vulnerant omnes, ultima necat: Omnes vulnera, li ultim morta